سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و به پسرش حسن فرمود : ] پسرکم چیزى از دنیا بجا منه چه آن را براى یکى از دو کس خواهى نهاد : یا مردى که آن را در طاعت خدا به کار برد پس به چیزى که تو بدان بدبخت شده‏اى نیکبخت شود ، و یا مردى که به نافرمانى خدا در آن کار کند و بدانچه تو براى او فراهم کرده‏اى بدبخت شود پس در آن نافرمانى او را یار باشى و هیچ یک از این دو در خور آن نبود که بر خود مقدمش دارى . [ و این گفتار به گونه‏اى دیگر روایت شده است که : ] اما بعد ، آنچه از دنیا در دست توست پیش از تو خداوندانى داشت و پس از تو به دیگرى رسد و تو فراهم آورنده‏اى که براى یکى از دو تن خواهى گذاشت : آن که گرد آورده تو را در طاعت خدا به کار برد پس او بدانچه تو بدبخت شده‏اى خوشبخت شود ، یا آن که آن را در نافرمانى خدا صرف کند پس تو بدانچه براى وى فراهم آورده‏اى بدبخت شوى و هیچ یک از این دو سزاوار نبود که بر خود مقدمش دارى و بر پشت خویش براى او بارى بردارى ، پس براى آن که رفته است آمرزش خدا را امید دار و براى آن که مانده روزى پروردگار . [نهج البلاغه]
 
پنج شنبه 94 اسفند 27 , ساعت 8:0 صبح

بسم الله الرحمن الرحیم

امسال (نیمسال دوم سال تحصیلی 94-95) سومین سالی است که تدریس درسی با عنوان جامعه شناسی معرفت را در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه باقرالعلوم علیه‌السلام عهده دار شده ام. بحثهای جامعه‌شناسی در ایران بشدت تحت تاثیر فضای انگلوساکسون است و لذا حوزه جامعه‌شناسی معرفت که یک حوزه باسابقه در فضای قاره‌ای (continental) است در ایران نسبتا ناشناخته است. شاید بهترین معرف این حوزه این باشد که بگوییم حوزه‌ تاملات فلسفی در عرصه جامعه‌شناسی است و اگر به چرخش فلسفه از وجودشناسی به معرفت‌شناسی توسط کانت اذعان کنیم، جامعه‌شناسی معرفت به نحوی چرخشی از معرفت‌شناسی کلاسیک به جانب خود ایجاد کرده و موضوع تاملات فلسفی را نسبت میان جامعه و معرفت (نه نسبت فرد و معرفت) قرار داده و لذا بتدریج کانون توجهات فلسفی خود را «زبان» قرار داده است.

در هر صورت با فقر ترجمه شدیدی در این عرصه مواجهیم و بعضا کتابهایی در این عرصه نوشته شده که حاوی آشنایی عمیقی با محتوای این عرصه نیست. متن تدریس این موضوع کتاب «مبانی جامعه‌شناسی معرفت» نوشته هوبرت کنوبلاخ (ترجمه کرامت الله راسخ- نشر نی) قرار داده شد که کتاب عمیقی است هرچند ترجمه‌اش در مواردی با نارسایی‌هایی همراه است اما حسن مهمش ای است که مولف آن، شخصا وابسته به جریان قاره‌ای است و مساله را از خاستگاه اصلی خود – و نه از منظر انگلوساکسون – گزارش کرده است.

در سایت دانشگاه باقرالعلوم سیستم یادگیری الکترونیکی راه اندازی شده که برخی درسها در آنجا ارائه می شود و از جمله این درس نیز در آنجا به آدرس زیر قرار داده می شود http://lms.bou.ac.ir/lms/course/view.php?id=145 که علاوه بر فایلهای صوتی جلسات و خلاصه بحثها که هر هفته توسط دانشجویان ارائه می شود گاه عده ای وارد بحث و گفتگو می شوند. کسانی که مایل به اطلاع هستند می توانند از لینک فوق و انتخاب گزینه «ورود میهمان» وارد شوند. ضمنا این درس را برای دو گروه (دانشجویان فلسفه علوم اجتماعی و دانشجویان جامعه‌شناسی) ارائه می‌کنم که فایل صوتی هر دو کلاس در سایت بارگذاری می‌شود و البته همپوشانی فراوانی با هم دارد.

با توجه به قوانین و محدودیتهای سایت دانشگاه، فعلا برای افراد متفرقه فقط امکان رویت مطالب و دانلود فایل صوتی مهیا شده و غیر از کسانی که به طور رسمی از طریق دانشگاه اجازه ورود به سایت پیدا می کنند (مانند اساتید و دانشجویان خود دانشگاه)، امکان ثبت اظهارنظر برای افراد متفرقه وجود ندارد لذا اگر خوانندگان محترم درباره مفاد بحث آنجا نکته ای دارند می توانند در قسمت نظرات ذیل همین صفحه بحث خود را مطرح کنند و همین جا به مباحثه بپردازیم.



لیست کل یادداشت های این وبلاگ